Spaghettifikcja – dlaczego czarna dziura zrobi z Ciebie makaron?

Spaghettifikacja (inaczej efekt makaronu) to nie żart, lecz istniejący naprawdę w astrofizyce termin naukowy. Opisuje co stałoby się z Twoim ciałem, gdyby wciągnęła Cię czarna dziura. No właśnie, jak by to wyglądało?

Czarne dziury to obiekty, które wciąż kryją przed nami wiele tajemnic. Wiemy, że to obszar w czasoprzestrzeni o ogromnej masie i gęstości. Czarna dziura posiada tak ekstremalnie silne oddziaływanie grawitacyjne, że nie może się z niej wydostać nic, co znajdzie się w jej zasięgu, łącznie ze światłem. Co to dokładnie oznacza? Aby wyrwać się z oddziaływania ziemskiej grawitacji potrzebujemy rakiety, która rozwinie prędkość 11,2 km/s. Z Jowisza musielibyśmy wyruszyć z prędkością 59,5 km/s. Aby opuścić czarną dziurę nie wystarczyłaby prędkość światła, która wynosi zawrotne 299792 km/s!

Im bliżej czarnej dziury tym siła grawitacji jest większa. Wpadając do niej Twoje ciało zaczęłoby się rozciągać jak guma do żucia. W nieskończoność. Ta część ciała, która znalazłaby się pierwsza poza horyzontem zdarzeń (granicą czarnej dziury) zaczęłaby być rozciągana o wiele intensywniej i szybciej. W następstwie tego Twoje ciało zostałoby rozerwane na pół. Nie raz. Wielokrotnie. Z dwóch kawałków Ciebie, zrobiłyby się cztery, z czterech – osiem itd. Rozczłonkowywanie Twojego ciała trwałoby do momentu, w którym zamieniłoby się ono w szereg pojedynczych atomów ciągniętych w otchłań czarnej dziury. Ale, to jeszcze nie wszystko.  Z uwagi na ogromne ciśnienie panujące wewnątrz czarnej dziury Twoje ciało zostanie również sprasowane, ściśnięte jak tubka pasty do zębów z niewyobrażalnie dużą siłą. Tak czarna dziura dopełniłaby swojego dzieła zniszczenia.

Spaghettifikacja (efekt makaronu)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *